Никола Филипов – Физик, Журналист, Писател, Краевед

         Никола Лазаров Филипов е роден през 1948 г. в Асеновград. Завършил е физика в Пловдивския университет. Още като ученик започва да пише и е публикувал стотици свои статии, очерци, разкази и стихове в над двадесет български и чуждестранни вестници и списания.
        Първата му самостоятелна книга „Воден през вековете” е с краеведчески характер и е издадена през 1996 г. Същата засяга отблизо и съдбата на бежанците от Македония и Тракия. Книгата му „Как да икономисаме 30% от електроенергия” е ценен наръчник от практични съвети за всяко домакинство. Стихосбирката му „Пленена душа” представлява лирика, посветена на вечната тема в изкуството – темата за любовта и красотата.

       Сборникът „Що е то Лондон и що прави нашенецът там” описва в хумористично-сатиричен стил патилата на наследниците на Бай Ганю, но е и ценен пътеводител, а също така дава за пръв гласност на някои непопулярни факти и реалности от английската действителност. През 2010 г. книгата излезе във второ преработено и допълнено издание, а през 2012 – в трето.
      През 2011 Филипов публикува книгата „Свети Кирик ”- Горни Воден – Долни Воден”- историческа студия за посочените селища и манастир.
    Следват книгите “Златна ябълка” и английската “Bulgarians around London”, и двете издадени през 2014 година. Последната е отпечатана от лондонското издателство AutorHouse. Тя включва по-голямата част от разказите от книгата “Що е то Лондон и що…”, с добавени разкази за поляци, украинци, литовци и румънци, непубликувани още на български език.
         През следващата 2015 година английската книга е преведена на руски език и с някои изменения и допълнения е издадена под заглавие “Наш Лондон” от московското издателство “Норд”.
       През 2016 година частта от книгата “Свети Кирик”-Горни Воден-Долни Воден”, отнасяща се за манастира, преработена и допълнена е издадена като отделна книга със заглавие “Воденски манастир “Свети Кирик”, която също вече има и второ издание. Също през 2016 година Филипов издава и пътеписа “Из турския Кипър”.
          Последната му, издадена през 2017 година книга е “Четверодословие”, в която е описал родословията на дядовците и бабите си от първата четвърт на 19 век до днес. Тази книга е високо оценена от Българската генеалогична федерация и за нея е отпечатана осемстранична рецензия от професор Веков в специализираното списание “Родознание”
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply